Saturday, March 7, 2015

Narcisismul

- este o tulburare psihologică incurabilă care se manifestă prin auto-distrugere și auto-apărare de sine în mai multe moduri; are impact asupra abilității de a acționa în lume, de a putea comunica cu alți oameni într-o echipă de lucru, de a forma relații intime și de a funcționa ca om.

- există cazuri când un narcisist poate fi funcționabil pentru o vreme, dar atunci când stresul se acumulează, el, narcisistul, acționează; implodează și explodează, ruinând totul în jurul său, inclusiv pe el însuși.

- este dificil pentru a diagnostica corect un narcisist, pentru că, majoritatea, sunt actori buni, păcălind pe toți din jurul lor. Aici este pericolul: ei sunt peste tot în jurul nostru, doar că stau ascunși. Deși sunt oameni din punct de vedere biologic, ei nu sunt oameni din punct de vedere psihologic; sunt extratereștrii, o formă de inteligență artificială și asta pentru că narcisiștiilor le lipsește acea piesă, acel mecanism care să îi califice ca ființe umane; le lipsește empatia, le lipsește accesul la emoții. Ei sunt ca niște roboți.

- se „hrănesc” cu „suplimente narcisice”, precum: atenția, admirația, adorarea.

- statistic, 1% din populația lumii este narcisistă, dar această statistică este sub-estimată, deoarece narcisiștii nu acceptă să fie testați, să nu mai vorbim despre tratarea bolii. În opinia doctorului Sam Vaknin, cel puțin 5% din popolația lumii suferă de această boală psihologică.

- narcisiștii tind să se axeze spre anumite profesii în care „suplimentele narcisice” sunt în cantități mari, de aceea este foarte probabil să găsim mai mulți narcisiști în industria showbiz-ului, în televiziune, în avocatură și în politică.

- un narcisist încearcă să dea vina întotdeauna pe alții pentru greșelile proprii, ei nefiind responsabili pentru nimic; alții sunt vinovați, alții sunt responsabili pentru tot ceea ce se întâmplă unui narcisist.

- narcisiștii sunt hipersensibili; se simt foarte ușor raniți, insultați. Sunt super-vigilenți; sunt în gardă tot timpul. Sunt puțin paranoici.

- au tendința de a trata animalele, oamenii bolnavi, oamenii slabi și copiii, precum niște obiecte, considerându-i inferiori, sentimentali, sau mai proști decât ei, mai săraci...

- de multe ori, narcisiștii sunt agresivi din punct de vedere verbal, folosind un limbaj dur, hostil, folosind multe amenințări. Prima impresie fiind hostalitatea.

- un narcisist este foarte egoist și prădător; va încearca să te convingă să te casătorești cu el din a doua întâlnire, vorbindu-ți despre posibilitatea de a avea copii chiar din prima întâlnire. Îți va spune foarte rapid că ești totul în viața lui. Un narcisist te vrea să fii doar pentru el. Este foarte gelos și posesiv.

- aici apar problemele legate de limite și intimitate; un narcisist nu respectă intimitatea altor persoane sau dorințele acestora; el alege mâncarea din meniu la un restaurant, el alege ce film să vedeți; nu se consultă niciodată cu tine; îți ignoră dorințele, te sub-apreciază, te tratează ca pe un obiect sau ca pe un instrument de care se folosește, considerându-te inferioară lui. Îți oferă un sentiment că tu nu exiști cu adevărat; el există prin tine.

- un narcisist e dependent de control; el trebuie să controleze situația; va insista să te urci în mașina lui; va pune stăpânire pe lucrurile care îți aparțin, controlându-te cu ele. Te va interoga când te întorci acasă; un narcisist e foarte vulnerabil, compensând prin dependența de control. Te va face să înțelegi că în viitor va trebui să îi ceri permisiunea când dorești ceva, chiar și ceva simplu precum întâlnirea cu un prieten, sau vizitarea rudelor; va încerca să te izoleze de la început; îți va critica prietenii, făcându-te să crezi că îți sunt inferiori, nu sunt potriviți pentru tine. Te va izola de familie. Îți va critica fiecare greșeală; va exagera tot ceea ce faci. În primul rând te va lăuda, îți va exagera talentele, te va idealiza pentru că prin idealizarea ta, se va idealiza pe el însuși. Apoi, pendulul își va schimba direcția, criticându-te, micșorându-ți meritele, făcându-te de râs. Iar acest pendul va fi mereu într-o continuă mișcare.

- multe femei cad pradă unui narcisist pentru că sunt foarte seducători, părând niște persoane foarte fascinante. Deșii au sentimentul că ceva nu e în regulă; un sentiment de falsitate; sentimentul că sunt păcălite... majoritatea femeilor nu renunță după prima sau a doua întâlnire la un narcisist. În interiorul lor se va forma un dialog contradictoriu: „Acest băiat arată atât de bine... Este atât de fermecător, atât de inteligent; ce poate fi în neregulă cu el? De ce am sentimentul că ceva este în neregulă cu el?”.

- majoritatea femeilor normale din punct de vedere psihologic vor abandona relația cu un narcisist în cele din urmă, dar există și o minoritate de femei care au decis să rămână cu un narcisist. Aceste femei sunt, de obicei, independente, sau sunt, la rândul lor, narcisiste, interdependent narcisiste, dar trebuie precizat faptul că 75% dintre narcisiștii diagnosticați sunt bărbați, ceea ce înseamnă că numai un sfert din totalul numărului de narcisiști sunt femei.

- femeile care aleg să rămână cu un narcisist trebuie să aibă ceea ce psihologii numesc „distorsiune cognitivă”, ce constă în diminuarea și învinovățirea de sine, în timp ce admiră și laudă narcisistul.

- multe femei nu sunt nici măcăr conștiente de acest lucru. Ele îl văd pe narcisist ca pe cineva care merită acest lucru pentru că este superior în atât de multe moduri: intelectual, moral, profesional. Dar ele sunt victime inconștiente.

- o altă relație posibilă este atunci când femeia este total dependentă de narcisist, de „suplimentul narcisic” și de „suplimentul masochistic”. Acest tip de femeie este co-dependentă, suferind de anxietate, simtindu-se abandonată, având mari probleme în a forma legături cu alte persoane. Iar în narcisist, ea găsește acel partener care poate să o țină pe linia de plutire. Ea fiind o regină a dramei, însetată după ceva nou, însetată după adrenalină, în narcisist ea vede o sumedenie de culori care îi pot da un contur și un scop vieții sale.

- un narcisist poate avea o relație intimă, dar numai cu un anumit tip de persoană. Când o astfel de relație se formează, de obicei este una foarte puternică, fiind importantă pentru ambii parteneri, dar relația este doar patologică.