Tuesday, March 10, 2015

Psihopatia

Diferența dintre psihopatie si narcisism este una destul de mica, ambele încadrându-se în același spectru al tulburărilor psihologice.

Psihopații sunt foarte greu de identificat, deoarece mereu lasă impresia ca fiind oameni ca toți ceilalți, însă nu este deloc așa. Ei sunt, după cum spune Dr. Sam Vaknin, oameni care se aseamănă cel mai mult cu o formă extraterestră de viață, iar acest lucru este datorat lipsei complete a sistemului emoțional care să îi califice ca oameni din punct de vedere psihologic.

Unele semne specifice pot fi identificate chiar de la prima întâlnire cu un psihopat; dacă este interesat de tine, atunci devine exagerat de interesat, concentrat precum un laser, doar pe tine. Dacă dorește să obțină ceva de la tine, atunci va face acest lucru destul de clar. Va părea foarte interesat de tot ceea ce spui. Îți va pune întrebări personale legate de ceea ce simți, ce priorități ai, ce preferințe, ce dorințe, etc…

Psihopații sunt funcționali și sunt peste tot în jurul nostru; ei gravitează în jurul poziților de autoritate și celebritate. Numai o foarte mică minoritate dintre aceștia sunt, defapt, criminali.

Psihopații sunt mereu în căutarea oamenilor vulnerabili, precum niște prădători, iar cei care acceptă relația cu un psihopat, devin prada.

Marea diferență dintre psihopați și narcisiști, este faptul că narcisistii se folosesc de oamenii slabi și emoționali pentru a primi doza lor necesară de “supliment narcisic”, în schimb psihopații se folosesc în interes material de acești oameni prin abuz și, uneori, chiar și prin violență.

Pentru un narcisist, “suplimentul narcisic” constă, în special, în atenție. Atenție pozitivă sub formă de complimente, admirare, adorare, sau atenție negativă de a fi perceput ca autoritar. În schimb, psihopații sunt mai realiști și cu picioarele pe pâmânt. Ei urmăresc în special lucruri materiale, cum ar fi bani sau putere, în timp ce narcisiștii caută în special atenție; extrag atenția de la oameni pentru a-și menține sentimentul fragil al valorii de sine.

Tacticile folosite atât de psihopați cât și de narcisiști pentru a înșela pe cei din jurul lor, sunt, în esență, identice. Oamenii, în ambele cazuri, sunt percepuți ca niște mine, gata să fie exploatați, gata să fie folosiți pentru a aduce beneficii exploatanților.

Atât narcisiștii cât și psihopații posedă empatie în sensul că sunt capabili să se pună în locul altei persoane. Pentru a putea manipula o altă persoană, trebuie să te pui îl locul ei, să știi exact felul în care gândește. Acest tip de empatie este numită “empatie rece”; este empatie lipsită de emoții. În mod normal, atunci când o persoană obișnuită empatizează, există o reacție emoțională, dar nu și în cazul narcisiștilor și a psihopaților. Ei sunt capabili de a empatiza, dar numai pentru a-și înțelege prada și de a acționa corespunzător.

De asemenea, narcisiștii și psihopații nu sunt persoane rele. Ei nu premeditează și nu obțin plăcere prin producerea de durere unei alte persoane (cum se întâmplă în cazul sadiștilor). Ei pur și simplu sunt ceea ce sunt. Sunt la fel de răi cum sunt virușii, spre exemplu, cum sunt tsunami sau tornadele. Sunt răi prin ceea ce sunt, nu pentru că ei aleg să fie așa. Prin urmare, eșecul total al psihoterapiilor care abordează narcisismul și psihopatia este datorat aceluiași lucru. Psihoterapia poate schimba comportamentul unei persoane, însă nu poate schimba ceea ce este o persoană.

Este periculos să ai un narcisist sau un psihopat în viața ta. Oameni cum ar fi președintele, prim-ministrul, preotul de la biserică, sau învățătorul propriilor tăi copii; oricine care are acces la viața ta și are abilitatea de a te influența în deciziile pe care le iei, dacă acea persoană este narcisistă sau psihopată, prezintă un adevărat pericol pentru tine.

Psihopații sunt programabili; oferindu-le o anumită recompensă sau oferindu-le anumite beneficii precum bani sau putere, ei pot fi manipulați, sau cel puțin ținuți sub control, fiind de asemenea extrem de predicitibili.

Psihopații pot avea norme morale superioare, unii dintre ei predânt norme de etică ca predicatori sau filozofi ai moralității, și toate acestea numai pentru simplu fapt că se plătește bine.

Astfel, un psihopat poate fi prezis și manipulat. În schimb, cu un narcisist acest lucru nu este posibil, deoarece motivația interioară a unui narcisist este atât irațională cât și impredictibilă. Narcisiștii sunt total impredictibili; ei trec prin cicluri de decompensare, dezintegrare, reintegrare. Se aruncă în lume, apoi se retrag. Iar aceste cicluri sunt conduse din interior, nu din exterior. Sunt conduse de un set complex de interacțiuni aleatorii din mintea unui narcisist. El consumă implacabil și compulsiv “suplimentul narcisic”, forțând oamenii să fie atenți la el în mod delicat și precis, pentru că, în interiorul său, el este haotic și dezorganizat, având nevoie de acestă energie pentru a-și putea menține balansul interior al personalității sale.

Există un zvon care spune că narcisiștii și psihopații sunt viitorul umanității, datorită faptului că ei sunt ca un fel de mașinării optimizate pentru acest lucru. Cu privire la acest scenariu, psihopații par a fi cei mai “optimizați” în a ieși câștigători, deoarece narcisiștii sunt foarte iraționali, pierduți de realitate, impredictibili, dezorganizați; sunt mult mai disfuncționali comparativ cu psihopații. Narcisiștii, de obicei, ajung în vârf, după care se auto-distrug. De aceea, având un narcisist într-o poziție de autoritate este un lucru periculos, deoarece, în procesul său de auto-distrugere, va distruge pe toți aflați sub conducerea sa. Un exemplu perfect ar fi Adolf Hitler sau Joseph Stalin. Ambii au fost diagnosticați indirect ca suferind de tulburare de personalitate narcisică.

Pe de altă parte, psihopații sunt mult mai stabili; ei sunt capabili să creeze planuri, să urmărească scopuri pe termen lung. Psihopații sunt foarte răbdători; ei au scopuri foarte clare de atins, iar pentru a atinge aceste scopuri, ei abuzează și exploatează absolut pe oricine din jurul lor, chiar și pe proprii lor copii, dacă sunt nevoiți. Dar pe lângă aceste trăsături, ei au și trăsăturile caracteristice narcisiștilor; sunt aroganți, se consideră superiori, cred că alți oameni sunt mai slabi și mai inferiori decât ei.

Sursa: https://www.youtube.com/watch?v=7sDj--QEbys

No comments:

Post a Comment